Gezondheid- weetjes

Antioxidanten:

Vrije radicalen zijn agressieve, schadelijke stoffen die in je lichaam ontstaan bij allerlei biochemische reacties. Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie –en daarmee het ontstaan van vrije radicalen– helpen tegengaan. Ons lichaam maakt bepaalde enzymen aan die als antioxidant werkzaam zijn; de overige antioxidanten moeten uit voeding worden gehaald.

Antioxidanten in voeding (nutritieve / nutritionele antioxidanten) verschijnen steeds vaker in het nieuws omdat ze kanker zouden kunnen voorkomen en je zelfs langer kunnen laten leven. Niet ieder antioxidant is echter hetzelfde; daarom lees je hieronder meer over de meest effectieve “super-antioxidanten” die je via je voeding kunt binnenkrijgen

Vitamines met antioxidantwerking

De bekendste antioxidanten zijn vitamines met een antioxidant-werking. De volgende vitamines hebben een antioxidatieve werking:

Conclusie

Antioxidanten zorgen ervoor dat je lichaam wordt beschermd tegen agressieve stoffen. De top 5 van krachtigste antioxidanten is als volgt:

 1. Curcuminoïde (zit in geelwortel)
 2. Astaxanthine (zit in garnalen, zalm e.a.)
 3. Alfa-liponzuur (zit in orgaanvlees, erwten e.a.)
 4. Taurine (zit in vlees, eieren e.a.)
 5. Lycopeen (zit in watermeloen, tomaat e.a.)

Gezonde en gevarieerde voeding zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke antioxidanten binnenkrijgt. Meer voorbeelden van antioxidantrijke producten zijn citrusvruchten, pruimen, granaatappels, boerenkool, uien, groene thee, rode wijn, peterselie, soja, knoflook, broccoli, spinazie etc. Let wel: inmiddels is bekend dat bepaalde antioxidanten in extreem hoge concentraties (supplementen e.a.) de gezondheid juist kunnen schaden.

Wilt u elke dag uw portie onbespoten groenten en fruit binnen krijgen en al uw nodige antioxidanten?
LET OP! Dit is geen supplement maar pure onbespoten groenten en fruit gevriesdroogd in een zakje.

http://www.mywinlife.com/2189113‚Äč

 

 

 

 

Eiwit rijk !

1. Vis is uiterst eiwitrijke voeding

Vis behoort tot de gezondste eiwitrijke voeding. Vis bevat tussen de 6 en 18 procent eiwitten. Vis-eiwitten zijn bovendien goed verteerbaar omdat het spierweefsel van vissen relatief weinig bindweefsel-eiwitten bevat zoals collageen & elastine. Smaakvolle, eiwitrijke vissoorten zijn onder meer:

 • Zalm & tonijn
 • Makreel & forel
 • Sardines & haring
 • Tong & kabeljauw

Niet alleen de eetbare delen van vis, maar ook die van schaaldieren (krab, kreeft, garnalen e.a.) & schelpdieren (mossels, oesters, kokkels e.a.) bevatten heel veel eiwitten. Zowel vis als schaal- & schelpdieren behoren dus tot de eiwitrijke voeding en zijn zodoende toepasbaar binnen een eiwitrijk dieet.

2. Vlees behoort tot de eiwitrijke voeding

Vlees is uitstekende eiwitrijke voeding. Je dient er echter wel op te letten dat vooral verwerkt vlees (gehakt, worstjes, hamburgers e.a.) erg veel ongezonde verzadigde vetten en transvetten kunnen bevatten. De gezondste eiwitrijke vleessoorten zijn dan ook mager. Tot de magere vlees-eiwitten behoren onder meer:

 • Paard (paardenbiefstuk & rookvlees)
 • Kip (kipfilet)
 • Kalkoen (kalkoenfilet)
 • Rundvlees (rosbief, ossenhaas, tournedos & lendebiefstuk)
 • Varkensvlees (varkenshaas, varkensfilet & fricandeau)
 • Lamsvlees (lamshaasje & ribstuk)
 • Wild (hert, zwijn, konijn, eend, fazant, patrijs etc.)

Af en toe een mager stukje vlees bij het avondeten of op je brood is een prima aanvulling op eiwitrijke voeding. Je hoeft echter niet dagelijks vlees te eten om te profiteren van de voordelen van vlees-eiwitten.

3. Zuivel is eiwitrijk voedsel

Zuivel bevat volop melkeiwitten en behoort dan ook tot de eiwitrijke voeding. Men is het er echter over eens dat zuivel niet per definitie gezond is vanwege de hoge concentratie verzadigde melkvetten. Zo kun je melkeiwitten (wei & caseïne) beter uit geconcentreerde eiwitshakes halen dan uit een glas melk. In deze shakes zitten namelijk geen verzadigde vetten. Als je per se zuivel wilt eten, dan kun je het beste de volgende eiwitrijke voeding in de vorm van zuivel nuttigen:

 • Karnemelk
 • Magere kwark
 • Magere yoghurt
 • Magere kaas
 • Kefir (melkkefir)

Zuivel is overigens niet per definitie ongezond. Gebruik daarom bij voorkeur magere zuivel, en het liefst met mate als je een eiwitrijk dieet wilt volgen met gevarieerde, eiwitrijke voeding.

4. Sommige groenten zijn eiwitrijk

Je zou het misschien niet direct verwachten, maar ook bepaalde groenten behoren tot de eiwitrijke voeding. Vooral bonen en peulvruchten zijn eiwitrijke groenten. Hierbij valt onder meer te denken aan:

 • Sojabonen (tofu, tempeh & sojaburgers)
 • Kapucijners & linzen
 • Spliterwten & kikkererwten
 • Witte & bruine bonen
 • Tuinbonen
 • Pinda’s

Naast peulvruchten bevatten ook mais, boerenkool en aardappels relatief veel eiwitten.

5. Overige plantaardige eiwitten

Naast klassieke eiwitrijke groenten zijn er allerlei plantaardige en semi-plantaardige voedingsmiddelen die uitstekend door kunnen voor eiwitrijke voeding. Denk maar eens aan de volgende producten:

 • Kiemgroenten: taugé, waterkers, alfalfa, fenegriek & lijnzaadkiemen
 • Zeewier: nori, kelp, kombu, wakame, chlorella & spirulina
 • Paddenstoelen: champignons, shiitakes, & oesterzwammen
 • Noten: amandelen, kastanjes, hazelnoten & beukennoten
 • Pitten & zaden: sesam, lijnzaad, chiazaad, zonnebloempitten & pijnboompitten
 • Granen + graanvervangers: boekweit, havermout, quinoa & teff

Let op: eiwitrijke groenten & groente-achtige voedingsmiddelen bestaan altijd deels uit koolhydraten. Eiwitrijke groenten passen dus in een eiwitrijk dieet dat niet per se koolhydraatarm of koolhydraatloos hoeft te zijn.

6. Eieren zijn logischerwijs eiwitrijk

De bekendste eiwitrijke voeding is waarschijnlijk het kippenei. Eieren zijn namelijk zeer rijk aan voedingseiwitten en het kippenei is de populairste ei-soort van Nederland. Andere eieren die kunnen bijdragen aan een eiwitrijke voeding zijn:

 • Eendenei & ganzenei
 • Struisvogelei & kwartelei
 • Kaviaar/viskuit

Eieren bevatten naast eiwitten ook behoorlijk wat vetten en cholesterol. Over het algemeen wordt daarom afgeraden om meer dan 1 ei per dag te eten. Het maximaal aantal eieren per week staat dus op 7, maar hier is lang niet iedereen het over eens.

Het totaal aan voordelen van eieren zou namelijk best weleens kunnen opwegen tegen de nadelen van cholesterol; bovendien onderscheidt men inmiddels LDL- en HDL-cholesterol.

7. Is er ook eiwitrijk fruit?

Er is helaas geen fruit dat echt tot de groep eiwitrijke voeding kan worden gerekend. Er zijn echter wel fruitsoorten die beduidend meer eiwitten bevatten dan alle overige fruitsoorten. Voorbeelden van (relatief) eiwitrijk fruit zijn:

 • Bessen (aalbes, rode bes, kruisbes & zwarte bes)
 • Avocado
 • Banaan
 • Mango
 • Aardbeien

Fruit wordt binnen veel eiwitrijke diëten verboden vanwege de hoge concentratie koolhydraten. Toch vormt fruit een uitstekende aanvulling op eiwitrijke voeding. Fruit bevat namelijk talloze essentiële vitamines en mineralen en fruit is bovendien rijk aan voedingsvezels!

Tot slot

Het ene voedingsmiddel bevat meer eiwitten dan het andere. Als jij een gevarieerde, eiwitrijke voeding wilt handhaven, verweef dan in ieder geval de volgende productgroepen in je dieet: vis, schaaldieren, schelpdieren, zeewier, noten, pitten, zaden, kiemgroenten, bonen, peulvruchten, sojaproducten, paddenstoelen, eieren, yoghurt, kwark en kleine hoeveelheden magere kaas.

Als je wekelijks van al deze eiwitrijke voedsel-categorieën eet, dan krijg je voldoende binnen van alle essentiële eiwitbouwstenen (aminozuren). Deze aminozuren heeft je lichaam nodig om te kunnen blijven functioneren.

 

 

BCAA 

zijn vertakte essentiële aminozuren, dit wil zeggen dat ze niet door het lichaam zelf gemaakt kunnen worden. BCAA’s bestaan uit de aminozuren Leucine, Isoleucine en Valine. Leucine is de belangrijkste van deze groep aminozuren.

BCAA is erg belangrijk voor een goed spierherstel. Als er een koolhydraat tekort is, worden deze aminozuren gebruikt als brandstof en besparen daarom de waardevolle eigen spiereiwitten. BCAA’s worden omgezet in Glucose dat weer gebruikt wordt als energiebron voor de training.

Deze aminozuren zitten ook in een Whey eiwit product of een ander eiwit product, waarom zou je dan nog extra BCAA’s kopen? In je eiwitshake zitten nog veel meer stoffen die opgenomen moet worden in het lichaam. Hierdoor wordt de opname snelheid vertraagd en mogelijk gaan er ook aminozuren verloren vanwege dit proces. Het is juist de bedoeling van deze aminozuren dat ze direct opgenomen worden.

We bieden alleen een pure vorm aan van BCAA, die naturel van smaak is en die geen toegevoegde stoffen bevat zoals suiker of smaakstoffen.

 

De voordelen:

 • Beter herstel van de spieren
 • Goed voor het immuunsysteem
 • Vet verbrandende werking
 • Levert energie aan de spieren

 

Agmatine

agmatine capsules zorgen voor een super pomp, harde spieren, geven je meer uithoudingsvermogen, zorgen voor sneller herstel, helpen bij het opbouwen van droge spiermassa en het verliezen van lichaamsvet. Daarnaast is Agmatine een sterke anti oxidant en verwijdert het ook de schadelijke stoffen uit het hersengebied.

Agmatine is ook een geschikt middel om als pijnstiller in te zetten. Dit kan op allerlei verschillende pijnen effect hebben. Voor de sporter heeft dit ook zo ze voordelen, omdat je minder snel opgeeft en dus meer herhalingen kan maken. Agmatine werkt synergetisch met andere opiaten en pijnstillers en zo krijg je een nog sterker pijnstillend effect.

Agmatine komt van nature ook al voor in het lichaam, door een speciaal proces waarbij Arginine in Agmatine omgezet wordt. Het werkt wel veel sterker als Arginine. Helaas is dit het proces om Agmatine te verkrijgen wat ingewikkelder, waardoor de prijs wel hoger ligt als Arginine.

Tijdens je training profiteer je maximaal. De aderen worden verwijd en zijn goed zichtbaar wanneer je aan het trainen bent. Dit bevordert het zuurstof en voedingsstoffen transport en het is eenvoudiger voor je lichaam om afval stoffen af te voeren.

 

De voordelen van deze Agmatine capsules:

 • helpt pijn te verzachten
 • bevordert de insuline afgifte
 • werkt op de productie van het hormoon LH, het groei hormoon (GH) en het hormoon IGF-1.
 • toename droge spiermassa
 • ontspant de bloedvaten
 • bevordert de N.O productie op verschillende manieren
 • groter uithoudingsvermogen
 • vermindering lichaamsvet
 • sterke anti oxidant

www.sportpoeders.nl

 

Wat gebeurt er met je lichaam als je veel zoet & suiker eet?

Als je suiker eet of eigenlijk alle simpele koolhydraten, dan reageert je lichaam hierop: zodra de suikers opgenomen zijn in je lichaam via je spijsverteringsstelsel stijgt je bloedsuikerniveau, wat niets anders is dan de hoeveelheid glucose (= suiker) in je bloed. Je lever, die verantwoordelijk is voor het zuiveren van je bloed, probeert het bloedsuikerniveau naar normale waarden te krijgen door de suikers in je bloed om te zetten in vet. Vandaar dat je dik wordt van suiker.

Het effect van zoet & suiker op je hersenen

Maar het probleem in je hersenen is nog groter; je hersenen reageren op de smaak van zoet door veel dopamine aan te maken. Deze stof is verantwoordelijk voor het gevoel van plezier en blijdschap. Daarom voel jij je dus blij als je zoet eet. Ik zeg zoet, omdat niet alleen suiker verantwoordelijk is voor dit gevoel: ook suikervervangers zoals Sacharine zorgen hiervoor. Daarom is het eigenlijk ook geen suikerverslaving, maar een zoetverslaving.

Zoals elke stof die zorgt voor een verhoogd dopamine niveau (zoals cocaïne), is ook zoetigheid erg verslavend. Als het dopamine niveau in je hersenen weer normaal is, wil je meer. Zo krijg je het gevoel dat je zoet moet blijven eten, want je wilt je weer blij en vrolijk voelen. Een verslaving aan zoet en suiker lijkt dus heel erg op een drugsverslaving.

Krijg je die dopamine kick niet snel genoeg, dan gaat je lichaam reageren met ontwenningsverschijnselen. Je wordt onrustig, kunt nergens anders meer aan denken en je begint te trillen.